NL FR EN

Covid 19

Voor ieders veiligheid in onze gebouwen:

Het dragen van een masker (vanaf 6 jaar) blijft verplicht.

In onze wachtzaal wordt de veiligheid verhoogd door mondmaskers en alkohol-gel en verluchting. Wij streven ernaar om minder mensen tegelijk toe te laten. U neemt plaats op 1.5 m van anderen, de vierde persoon wacht eventueel in de gang, meer mensen wachten buiten.

Testen:

Covid testen kunnen gebeuren in de testcentra, in ziekenhuizen (vooral UZ Gent) of in de praktijk van de huisarts. Zie in onderstaande links. Dit zijn zowel klassieke testen (PCR)  als sneltesten. In beide gevallen wordt een staal uit de neus genomen. Uitslag van de klassieke test PCR hebt u gewoonlijk binnen de 8 a 24 uur per SMS. Het komt ook op www.cozo.be, op uw Covid-paspoort en Covid Safe App (wanneer u die zelf opnieuw aanmaakt).  De uitslag van de de sneltest hebt u nog tijdens de raadpleging. Beide testen zijn volledig terugbetaald binnen bepaalde omstandigheden (klachten zoals hoest, langdurig contact met een positief geteste persoon, voor ziekenhuisopnames,...)  en kunnen wij dan rechtstreeks met de mutualiteit afrekenen.

Kan ik een  PCR test of sneltest krijgen bij de huisarts ?

Dit kan, na afspraak op de gewone website www.Dokterskwatrecht.be (bijvoorbeeld bij de verpleegkundige). Dit kan NIET preventief op huisbezoek (tenzij bij zware ziekte). Wie zich kan verplaatsen naar een testcentrum of ziekenhuis kan dat in eerste instantie best wel doen.

De PCR test is altijd gratis bij klachten of na hoogrisico contact of voor ziekenhuisbezoeken en NA een reis, maar niet VOOR een reis (voor die situatie: zie verder).

U kan niet meer gratis getest worden om op reis of naar een evenement te gaan. Testen die worden aangevraagd voor een reis of evenement hebben een specifiek internationaal uitzicht. Wanneer u bvb. een niet-betalende test aanvraagt wegens klachten, is die wel gratis, maar voldoet de vorm van de uitslag niet aan de gewenste vorm om te reizen.

Testen : waar ? Hoe een afspraak maken ?

Je kan deze testen laten doen in een testcentrum, in UZ Gent of in onze praktijk Huisartsen Kwatrecht.

Waar zijn de regionale testcentra ?   

Lijst met alle testcentra en hun openingsuren:     doclr - Covid Test   interactieve kaart

Wil aub via deze site een reservatie maken.Mensen die niet computervaardig zijn, proberen dit toch bij voorkeur via een familielid of kennis te doen. Als dat echt niet lukt, kunnen zij het centrum telefonisch bereiken.

Voor elke test ikan u vooraf een code maken om de administratie terpaatse makkelijker te maken. Deze kan aangevraagd worden via www.mijngezondheid.belgie.be. Wanneer u bij de huisarts getest wordt (of door onze verpleegkundige) , hoeft u vooraf GEEN code te hebben: de huisarts of verpleegkundige maakt die zelf tijdens de raadpleging.


Hoe gaat het in UZGent ?

Maak een afspraak op https://www.uzgent.be/covid-19-testcentrum

Begeef u naar ingang 26 D of E
Kunnen we zelf bepalen naar wie de uitslag van een Covid test gaat en met welke datum en uur ?

Nee, er kunnen alleen testen uitgevoerd worden waarbij een arts een "e-form" invult met uw gsm nummer en identiteit. Automatisch komt de uitslag met het exacte moment van afname nadien bij uzelf per sms en in de databanken van de overheid (sciensano) en vandaar in de Covid safe app en dergelijke.  Wanneer u ons een code voorlegt van een contact tracer, wegens hoogrisico contact, gaat de uitslag automatisch ook naar de contacttracers die andere mensen  (of uitbraak in een school ; vereniging, werk,...) opvolgen. Contactpersonen uit uw omgeving krijgen zelf uw naam niet door bij positieve (of negatieve) testen omwille van uw privacy.

Waar u ook gaat. huisarts of test center, de resultaten zijn in beide gevallen ook aanwezig in officiële media (sciensano, covid paspoort). Een labotest kan gewoon niet doorgaan zonder deze structuur (een sneltest valt buiten deze structuur, maar KAN meegedeeld worden door de uitvoerend arts naar Sciensano en uw Covid paspoort. In de context van een epidemie wordt  dit uiteraard wel steeds verwacht).

Vaccinatie:

Bijkomende vaccinaties worden voor onze streek gegeven in Merelbeke; zie 

https://www.eerstelijnszone.be/vaccinatie-scheldekracht .

In 2021 en 2022 worden zoveel mogelijk mensen gevaccineerd tegen Covid19. Wij raden het vaccin sterk aan. Wij nemen het zelf ook, als het kan heel de familie (18+) en hoe sneller, hoe beter. Wij, drie artsen en onze medewerkers, zijn intussen (3x) gevaccineerd.

Het is goed dat vragen gesteld worden over voordelen en nadelen van elk nieuw vaccin. Dat doet men altijd, bij elk nieuw vaccin. Hoe erger de ziekte, hoe meer doden van de ziekte, hoe duidelijker het is dat het vaccin veel meer voordelen heeft dan nadelen. Daarom is er  vaccinatie tegen Covid19 sterk aan te raden. Ook aan kinderen. De vaccinatie van kinderen wordt gedaan vanuit het lokale vaccinatiecentrum.

Op het moment van inenting, geeft men het vaccin dat geleverd wordt, men kan zelf de soort of merknaam niet kiezen. . Wij hebben  heden - zoals alle huisartsen - geen vaccins in huis en op dat vlak is ons niets meer beloofd.

Timing en risicogroepen. Wat weten we over een vierde dosis ?

In 2021-22 kreeg bijna iedereen (van 12 jaar of ouder) 2 of 3 vaccins in de vaccinatiecentra, de oudsten en de mensen met chronische ziekten eerst (bij het vaccin Johnson en Johnson was er maar 1 ipv 2 als basisvaccin). De (4de) herhalingsspuit - wellicht met aangepaste samenstelling-wordt  geleidelijk ook aan iedereen voorgesteld via dezelfde weg en in dezelfde volgorde. 

Groepen met chronische ziekten worden automatisch geselecteerd op basis van medicatiegebruik van het verleden. U moet de huisarts niet contacteren om op een lijst met voorrang voor vaccinatie te komen, dit is automatisch bepaald.U moet wel een actief globaal medisch dossier (GMD) hebben. Dit kan enkel wanneer u de huisarts minstens éénmaal per kalenderjaar bezoekt en op voorwaarde dat uw huidige, geldige identiteitskaart bij ons ingelezen is.

Hoe kan ik een vaccinatiedatum vervroegen of uitstellen ?

Dit kan via de link of telefoonnummer vermeld op de uitnodiging. Als de voorgestelde datum van uw vaccin u niet past wegens ernstige redenen, kan u de afspraak afzeggen en een nieuwe afspraak maken. De  huisarts kan hier niet bij helpen, dat is onmogelijk.

Het digitaal coronacertificaat (covid safe ticket: CST)

Het certificaat toont dat je voldoende antistoffen hebt in één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona (min. 12 dagen sinds positieve test)

Je kan je eigen certificaat zien en downloaden via:

Bij het reizen is het verstandig dit certificaat (of de engelstalige mail met de recente uitslag) ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt.

Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. De huisarts of het lokale triage of vaccinatiecenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat wordt in 2022 nog weinig gevraagd.

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Test VOOR een reis of evenement 

Wie  naar het buitenland gaat, informeert zich best goed over de voorwaarden.  Je vindt hier een overzicht van maatregelen per land: https://reopen.europa.eu/nl  en  https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Je moet soms nog uitgaan van twee vereisten: het digitaal coronacertificaat (CST) en -voor veel landen-  je laten testen.

Testen bij terugkeer na een reis

Afhankelijk van de kleurcode van de reisbestemming  moet u soms nog een PLF invullen (zie oa vermelde landenlijst)  en u zal automatisch vernemen of quarantaine of testen nodig zijn. De test kan ook bij de huisarts gebeuren  In deze gevallen zijn er geen labo-kosten, waar u ook gaat. Het labo zendt de resultaten ook onmiddellijk naar de officiële media (Sciensano, covid paspoort).

Gevaccineerden kunnen na een test met goede uitslag vaak uit quarantaine gaan, zelfs komend uit een rode zone.