NL FR EN

Aanpassingen in de praktijk Kwatrecht:

In onze wachtzaal wordt de veiligheid verhoogd door mondmaskers en alkohol-gel en verluchting. Wij streven ernaar om minder mensen tegelijk toe te laten. U neemt plaats op 1.5 m van anderen, de vierde persoon wacht eventueel in de gang, meer mensen wachten buiten.

Wanneer u koorts hebt of hoest, moet u dit vooraf melden aan de arts (zeker ook bij aanvraag van huisbezoeken). Door goede hygiëne zijn de artsen zelf niet besmet geraakt en inmiddels gevaccineerd. Door alle maatregelen streng op te volgen voor zichzelf, zullen zij u dus ook niet besmetten bij raadplegingen. 

Er is geen  spreekuur op zaterdagen tijdens de epidemie.

Vertegenwoordigers worden niet gezien tot (minstens) 1/2/2021. 

Testen:

Covid testen kunnen gebeuren in de praktijk van de huisarts of in de triagecentra. Zie in onderstaande links. Dit zijn zowel klassieke testen (PCR)  als sneltesten. In beide gevallen wordt een staal uit de neus genomen. Uitslag van de klassieke test PCR hebt u gewoonlijk binnen de 12 a 24 uur per SMS, op www.cozo.be en/of via e-mail.  uitslag van de de sneltest hebt u nog tijdens de raadpleging. Beide testen zijn volledig terugbetaald binnen bepaalde omstandigheden (klachten zoals hoest, langdurig contact met een positief geteste persoon, voor ziekenhuisopnames,...)  en kunnen wij dan rechtstreeks met de mutualiteit afrekenen.

Kan ik een gratis PCR test krijgen bij de huisarts om op reis te gaan ?

Dit kan, na afspraak op de gewone website www.Dokterskwatrecht.be. U kiest als arts “reservatie Covid Test” en zal ontvangen worden door de praktijkassistente voor de administratie. Wegens het grote aantal kan dit niet gecombineerd worden met uw andere vragen of onderzoeken. De arts komt 1 minuut langs in deze afspraak voor de staalafname. Wij proberen deze service in grote aantallen – op vraag van velen- vol te houden op deze manier. De meeste huisartsen weigeren dit soort taken wegens tijdgebrek. Wachtartsen kunnen dit ook NIET doen. Dit kan NIET op huisbezoek voor reizigers. Plan uw afspraak tijdig (48 of 72 uur voor uw aankomst, naargelang het land). Wanneer u geen (zelf op de website gemaakte) gratis CPTC code meebrengt naar de raadpleging bij de huisarts, zal het labo u altijd een factuur van 50 euro sturen voor de PCR test voor reizigers. De huisarts kan deze code niet voor u maken tijdens de raadpleging ! Ook wanneer u naar een testcentrum gaat, moet u vooraf zelf uw code voor gratis testen aanmaken op www.mijngezondheid.be . Mensen die twee vaccins gehad hebben, kunnen niet meer gratis getest worden om op reis te gaan.

Ik kreeg van de contact tracer een bericht met code en lijst van testcentra. Kan ik daarmee naar de huisarts?

Inderdaad, de test kan ook bij de huisarts gebeuren (ook al staan er geen huiisartsen in de lijst van plaatsen waar je kan testen). In deze gevallen zijn er geen labo-kosten, waar u ook gaat. de resultaten zijn in beide gevallen ook aanwezig in officiële media (sciensano, covid paspoort).


Vaccinatie:

In 2021 worden zoveel mogelijk mensen gevaccineerd tegen Covid19. Wij raden het vaccin sterk aan. Wij nemen het zelf ook, als het kan heel de familie (18+) en hoe sneller, hoe beter. Wij, drie artsen,  zijn intussen gevaccineerd.

Het is goed dat vragen gesteld worden over voordelen en nadelen van elk nieuw vaccin. Dat doet men altijd, bij elk nieuw vaccin. Hoe erger de ziekte, hoe meer doden van de ziekte, hoe duidelijker het is dat het vaccin veel meer voordelen heeft dan nadelen. Daarom is er  vaccinatie tegen Covid19 sterk aan te raden.

U wordt in elk geval door de overheid per brief uitgenodigd naar een vaccinatiecentrum (sportcentrum Warande in Wetteren) .

Op het moment van inenting, geeft men het vaccin dat geleverd wordt, men kan zelf de soort of merknaam niet kiezen. . Wij hebben  heden - zoals alle huisartsen - geen vaccins in huis en op dat vlak is ons niets meer beloofd.

Wanneer krijgt men het vaccin ?

Tussen 1 maart en 1 augustus 2021 krijgt wellicht iedereen twee vaccins in de vaccinatiecentra, de oudsten en de mensen met chronische ziekten eerst (bij het vaccin Johnson en Johnson volstaat 1). Of een herhalingsspuit zal nodig zijn na een jaar, is nog in onderzoek.

Groepen met chronische ziekten worden automatisch geselecteerd op basis van medicatiegebruik van het verleden. U moet de huisarts niet contacteren om op een lijst met voorrang voor vaccinatie te komen, dit is automatisch bepaald.U moet wel een actief globaal medisch dossier (GMD) hebben. Dit kan enkel wanneer u de huisarts minstens éénmaal per kalenderjaar bezoekt en op voorwaarde dat uw huidige, geldige identiteitskaart bij ons ingelezen is.

Hoe kan ik een vaccinatiedatum vervroegen of uitstellen ?

Dit kan alleen op https://www.qvax.be. Als de datum van uw tweede vaccin u niet past, kan u de afspraak afzeggen en via Qvax een nieuwe afspraak maken. De  huisarts kan hier niet bij helpen, dat is onmogelijk.

Jongeren kunnen er ook hun vaccin zo spoedig mogelijk aanvragen.

Reizen in de zomer van 2021: test en vaccins
Wie deze zomer naar het buitenland gaat, informeert zich best goed over de voorwaarden. Moet je gevaccineerd zijn, of getest, of beide? Wat je nodig hebt, is steeds afhankelijk van je bestemming. Je start best tijdig met de nodige informatie op te zoeken, het kan gauw veranderen en men stelt dat de reiziger verantwoordelijk is om de toestand van het ogenblik op zijn reisbestemming te kennen, niet  de huisarts of het vaccinatiecentrum. Zij geven de gevraagde testen en vaccins. Je vindt hier een overzicht van maatregelen per land: https://reopen.europa.eu/nl 

Je mag wel uitgaan van de twee basisprincipes: het digitaal coronacertificaat en je laten testen.

Het digitaal coronacertificaat

Wie een geldig digitaal coronacertificaat heeft, kan in de Europese Unie vrij reizen, maar moet in sommige landen toch een recente test voorleggen. 

Dat certificaat toont dat je voldoende antistoffen hebt in één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona (min. 10 dagen sinds positieve test)

Je kan je eigen certificaat zien en downloaden via:

Let op! Het is verstandig dit certificaat ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt. Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. De huisarts of het lokale triage of vaccinatiecenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat is geldig vanaf 1 juli. Let wel op! In sommige landen is dit certificaat voldoende, andere leggen nog bijkomende eisen op. Denk hierbij niet alleen aan je uiteindelijke reisbestemming, maar ook aan landen waar je doorheen reist om die bestemming te bereiken. 

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 


Testen

Het is afhankelijk van je bestemming of er een test nodig is. Elk land is vrij om voorwaarden te stellen. Ook als men volledig gevaccineerd is, kan een PCR test nog noodzakelijk zijn! Lees dus zeker volgende info op https://www.eerstelijnszone.be/testen-reizigers-zomer-2021 

Het moment van afname van een PCR wordt elektronisch verstuurd en kan niet gewijzigd worden. Vliegtuigreizigers moeten er op letten dat hun afspraak valt op maximaal 48 of 72 uur voor hun landing, naargelang het land. U kan zich laten testen bij de husiart of in een testcentrum.

Waar zijn de regionale testcentra ?   

Triagecentrum Merelbeke

Kloosterstraat z/n, 9820 Merelbeke  

Maandag tem zondag: 9u30-12u30 uur        Zonder afspraak

Triagecentrum Beervelde

Kloosterstraat 2, 9080 Beervelde     

Elke werkdag: 9u30-12u30 uur 

De test is enkel gratis wanneer je zelf vooraf een code maakt op www.mijngezondheid.be. Dit kan de huiasrts niet voor u doen ! Als u zonder code om een test gaat, volgt een factuur van 50 euro van het labo.

De terugkeer

Afhankelijk van de kleurcode van de reisbestemming zijn er drie mogelijkheden. Lees deze zeker goed na, terugkeer uit een rode zone betekent immers niet dat je sowieso in quarantaine moet. U moet een PLF invullen (zie oa www.mijngezondheid.be en u zal automatisch vernemen of quaranataine of testen nodig zijn. De test kan ook bij de huisarts gebeuren (ook al staan er geen huisartsen in de lijst van plaatsen waar je kan testen). In deze gevallen zijn er geen labo-kosten, waar u ook gaat. Het labo zendt de resultaten ook onmiddellijk naar de officiële media (sciensano, covid paspoort).

Gevaccineerden kunnen na een test met goede uitslag vaak uit quarantaine gaan, zelfs komend uit een rode zone.

Hier kan je de juiste informatie vinden: https://www.eerstelijnszone.be/terugkerende-reizigers